WIE ZIJN ZE, WAT DOEN ZE EN WAT DRIJFT HEN OM AAN KINDEREN TE BEGINNEN?

Annelies Belderbos (33) ontwierp een prachtig invulboek voor de eerste zwangerschap. Eén van de elementen die het dagboek zo uniek maakt is het eerste hoofdstuk ‘Before’ waarmee ze de aanstaande moeder symbolisch het hoofdstuk van haar jeugd laat afsluiten. Een blik achter de schermen van haar inspiratie:

fotograaf - Caromama

WIE WAS DIE JONGE VROUW VOOR ZE MOEDER WERD?

“Als eerstgeborene uit een gezin van twee kinderen was de eer aan mij om van mijn mama een moeder te maken. Iets waar ik eigenlijk nooit echt bij stil heb gestaan tot ik zelf voor de eerste keer zwanger werd.”, vertelt Annelies.“Wat me wel altijd al heeft gefascineerd is wie mijn moeder was voor ze zwanger werd en wat voor koppel mijn ouders waren voor ze mama en papa werden. Als kind vond ik het heerlijk om door oude fotoboeken te bladeren. Urenlang kon ik naar de vergeelde jeugdfoto’s van mijn ouders kijken. Dat ze er samen voor mijn bestaan al een heel leven op hadden zitten sprak mateloos tot mijn verbeelding. Wie was die jonge vrouw voor ze moeder werd? Wie was dat koppel voor ze ouders werden? Wat waren hun toekomstdromen? Wat vonden ze leuk aan elkaar? Hoe hadden ze met hun tweetjes tijd doorgebracht? Allemaal vragen die ook terugkomen in het eerste hoofdstuk. ” Omdat de geboorte van een eerste kind een ingrijpende gebeurtenis is dat je leven opdeelt in twee grote hoofdstukken, dat zonder kinderen en dat met, vond Annelies het belangrijk om dat ook te verwerken in het zwangerschapsdagboek. Met haar vragen in het eerste hoofdstuk probeert ze Jambersgewijs vast te leggen wie de aanstaande mama is voor ze moeder wordt en het koppel voor ze ouders worden. 'Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen om aan kinderen te beginnen'

HET OUDERSCHAP VERANDERT ONS.

Toen Annelies uiteindelijk zelf zwanger werd en daarmee afscheid nam van haar jeugdige overmoed en zorgeloosheid, voelde ze zich meer dan ooit verbonden met haar moeder. “Zwanger worden is zonder twijfel het zotste avontuur waar ik me ooit al aan heb gewaagd. Maar wat me altijd onnoemelijk veel vertrouwen heeft gegeven is weten dat mijn eigen moeder me eerder al was voorgegaan in dat avontuur. ”

Na haar zwangerschap stelde Annelies ook vast dat er een verschuiving had plaatsgevonden in haar voorkeuren en prioriteiten.“De zwangerschap is een overgangsperiode dat ons doet groeien als persoon en als koppel. Niemand komt eruit als dezelfde persoon”, lacht ze. “En net daarom vind ik het heel waardevol om te starten met een hoofdstuk dat de aanstaande moeder uitnodigt om even heel bewust stil te staan bij haar relatie en bij wie ze nu is. Dit is immers het vertrekpunt, de voedingsbodem voor haar ouderschap.”

LATEN WE DE PARTNER NIET VERGETEN

Annelies vindt het ook belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de beleving van de zwangerschap als koppel. Daarom heeft ze ieder hoofdstuk opgedeeld in twee delen: Een deel met vragen over hoe de aanstaande mama haar zwangerschap zelf beleeft en een deel met vragen over hoe ze het nieuwe avontuur in haar relatie beleeft. “Onrechtstreeks hoop ik dat het de aanstaande mama helpt om er als koppel er nog intenser van te genieten”

Meer info

Boek aanschaffen

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon