HOE BEREIDT EEN HYPNOBIRTHING CURSUS OUDERS VOOR OP DE GEBOORTE?

Bij afwezigheid van angst en spanning is het lichaam van een vrouw zo ontworpen dat ze comfortabel, rustig en veilig kan bevallen van haar baby. Een beeld dat veel mensen jammer genoeg niet kennen. Onze geboortecultuur wordt momenteel nog gedomineerd door angst waardoor aanstaande mama's meestal ver weg van hun grootste superkracht worden gehouden: Het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam.

Hypnobirthing biedt een tegenwicht tegen deze heersende opvattingen en leert aanstaande ouders o.a. de geboorte weer te zien als een normaal, natuurlijk, gezond deel van het leven, in plaats van een medisch noodgeval. Jammer genoeg is hypnobirthing voor veel aanstaande ouders en zorgverleners nog steeds een onontgonnen terrein. Een doodzonde! En daar willen we wat aan doen. Ik vroeg daarom doula en hypnobirthing coach Anke Verhulst, die sinds kort ook deel uitmaakt het het Gloednieuwe Mama team, of ik een lessenreeks in beeld mocht brengen. En zo geschiedde, kinesitherapeut Karen De Marie en haar partner Victor Van Eeghem die net op dat moment samen aan de cursus startten, waren zo vrij hun 5 lessen hypnobirthing, iedere keer op een zondagvoormiddag, met mij te delen en mij een paar foto's te laten nemen.

HET DOEL VAN DE CURSUS

Het eerste doel is ouders helpen toeleven naar de geboorte met opwinding in plaats van met een klein hartje. Een zwangere vrouw weet dat ze emotionele en lichamelijke grenzen gaat verkennen. Dat is niet niks. Maar het is belangrijk om te weten dat hoe zij en haar partner hiermee omgaan een grote impact heeft op de geboorte. Het eerste doel is daarom de aanstaande ouders bewust maken van de invloed die ze zelf hebben op de geboorte-ervaring en hen leren hoe ze zich hier samen mentaal op kunnen voor te bereiden.

Het tweede doel is natuurlijk een positieve geboorte-ervaring

Maar wat betekent dat nu? Volgens Anke is een positieve geboorte-ervaring een staat van bewustzijn die niet afhankelijk is van welke weg de geboorte neemt, maar wel van hoe een mama zich tijdens en na de geboorte voelt. Een ervaring waar ze met goede gevoelens naar kan terugkijken en dat ze zich ten allen tijde in controle voelde. Zelfs als dat betekende dat zij en haar partner de beslissing moesten maken om alles over te dragen aan de experten omdat er speciale omstandigheden waren.

WAT MAG JE NU VAN ZO EEN HYPNOBIRTHING CURSUS VERWACHTEN?

1. Herontdekking van jouw superkrachten

Bij heel veel aanstaande moeders zit hun moed en kracht verstopt onder een dik deken van overtuigingen, bezorgdheden en angsten. HypnoBirthing helpt je om je eigen blokkades op te sporen en om te gaan met alle negativiteit rond de geboorte waarover je hebt gehoord of die je in de media hebt gezien. Tijdens het bijwonen van de cursus valt het me op hoe de aanstaande mama en papa er keer op keer van genieten om naar elkaar te luisteren. Zo zie ik verliefde ogen elkaar kruisen wanneer ze beurtelings hun bezorgdheden uitspreken. Die blijken trouwens heel verschillend te zijn. Karen haar bezorgdheden gaan vooral over de epidurale verdoving en Victor stelt vooral vragen die gaan over zijn rol als partner. Naarmate de lessen vorderen zie ik hen steeds meer vertrouwen krijgen in het geboorteproces en worden hun eigen wensen en voorkeuren ook duidelijker.

2. Je leert je lichaam beter kennen.

Tijdens de cursus van Anke ontdek je o.a. waarom de bevallingsspieren pas in perfecte harmonie kunnen werken wanneer je lichaam voldoende ontspannen is en je het geboorteproces vertrouwt. Ook de invloed van beweging en lichaamshoudingen worden besproken. Dat rugligging niet de ideale bevallingshouding is wist Karen als kinesist natuurlijk al, maar voor Victor is het allemaal nieuw. Hij spitst zijn oren en vergeet al snel dat hij zijn voetbaltrainingen op zondag hiervoor moet inruilen. Hij is vastbesloten Karen's rots in de branding te zijn en te waken over haar noden en die van de baby.

3. Krachtige ontspanningstechnieken.

De cursus is heel interactief en leert je hoe je jezelf kan bevrijden van de weerstand die angst creëert d.m.v. krachtige ontspanningstechnieken. Ook thuis gaan Karen en Victor aan de slag met de ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen, affirmaties en visualisaties die ze meekrijgen. Zo luistert Karen tijdens de autorit naar het werk vaak naar de affirmatie opnames. Ook aan de videobeelden van de prachtig rustige serene geboortes die ze tijdens de cursus heeft gezien denkt ze vaak terug.

4. Een optimale communicatie met zorgverleners.

Waar Anke in haar lessen ook veel aandacht aan besteed is aan een optimale communicatie met zorgverleners. Ze stimuleert en helpt ouders in dialoog te gaan met hun zorgeverleners over hun bezorgdheden, wensen en geboortevoorkeuren. “Een grote meerwaarde”, laat Karen me een paar dagen voor ze bevalt weten. “Mijn arts en haar team kennen onze voorkeuren en we weten nu dat we in onze wensen gesteund zullen worden als de medische toestand het toelaat geeft. Dat geeft ons veel vertrouwen”

5. Persoonlijke groei

Het toeleven naar de geboorte en de geboorte zelf zijn momenten van persoonlijke groei en hypnobirthing brengt dat naar een hoger niveau. Karen en Victor praten aan het eind van de cursus met veel meer zelfvertrouwen over de geboorte. De cursus heeft duidelijk een stempel gedrukt op hoe ze de zwangerschap als koppel beleven en hoe ze naar de geboorte toeleven.

6.Teambuilding

Ja want dat is het zeker ook! De hypnobirthing cursus heeft Karen en Victor op dezelfde golflengte gebracht op vlak van de geboorte. Ze hebben samen beslissingen gemaakt en deze samen besproken met hun zorgverleners. Karen weet hoe ze met haar lichaam tijdens de arbeid kan meewerken en Victor weet hoe hij haar hierin kan ondersteunen met massagetechnieken, relaxatietechnieken en via communicatie. Ik heb hen zien lachen, knuffelen en samen sterker zien worden. Dit team is klaar om hun kleintje te verwelkomen.

MAMA MET EEN MISSIE

Geboortecoach Anke Verhulst bracht alle 3 haar eigen oogappels, Jente 2012, Jasper 2014 en Lars 2017 met hypnobirthing ter wereld. Haar missie is een positieve geboorte-ervaring toegankelijk maken voor elke vrouw. Daarom begeleid ze sinds 2012 ouders in de voorbereiding op de geboorte van hun kinderen via hypnobirthing. Haar missie is duidelijk, een positieve geboorte-ervaring voor elke vrouw. De geboorte is een magisch moment, een viering van het leven dat met behulp van hypnobirthing comfortabel en rustig kan zijn. Haar website: www.ankeverhulst.be , e-mail: anke@ankeverhulst.be

Meer ontdekken over hypnobirthing?

Kom samen met je partner Mama Vibes inspiratiedag en ontdek tijdens een heerlijk ontbijt op een prachtige locatie wat de belangrijkste ingrediënten zijn voor een positieve geboorte ervaring & hoe je een zacht overgang naar de wereld voor je kindje kan creëren.

Meer lezen over hypnobirthing?

Blijf onze blog volgen of neem een kijkje op de website van Anke Verhulst

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon