HOE VOORBEREIDEN OP EEN POSITIEVE GEBOORTE-ERVARING MET VISUALISATIES EN AFFIRMATIES

Voor wie nog niet bekend is met de kracht van het visualiseren en het affirmeren kan de zwangerschap een heel mooie gelegenheid zijn om er kennis mee te maken. Onze gedachten geven uitdrukking aan onze overtuigingen. Een proces waar we ons meestal niet van bewust zijn, maar waar we wel bewust gebruik van kunnen maken. Als het gaat over bevallen, welke gedachten of beelden komen dan bij jou op? Zijn ze overwegend positief of eerder negatief? Ik nodig je uit om ze tijdens het lezen van dit artikel onder de loep te nemen, te onderzoeken waar ze vandaan komen en te kijken in welke richting ze jou sturen.

NEGATIEVE GEDACHTEN BEPERKEN ONS

Als je niet gelooft dat natuurlijk bevallen een prachtige ervaring kan zijn, waarom zou je dan overwegen die weg te verkennen? Als een aanstaande mama overtuigd is dat het geboorteproces bestaat uit helse pijnen zullen haar gedachten daarop afgesteld zijn. Bezorgdheden als: 'Kan ik de pijn wel aan? Zal mijn lichaam dit wel aankunnen?' kunnen haar zo gespannen maken dat ze in haar zoektocht naar gemoedsrust misschien vooraf al beslist om met pijnbestrijding te bevallen. De mogelijkheid beroep te kunnen doen op een epidurale verdoving kan een heel geruststellende gedachte voor een aanstaande mama zijn en daar is absoluut niets mis mee. Maar wanneer de twijfel en de angst zo groot worden dat ze de regie overnemen en een mama bij voorbaat de optie om natuurlijk te bevallen doen uitsluiten, beperkt het haar in haar mogelijkheden en ontneemt het haar bij voorbaat ook een heel krachtige en unieke ervaring.

NEGATIEVE VERWACHTINGEN WERKEN ZICHZELF IN DE HAND

Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten dat angst en stress negatieve verwachtingen in de hand werken. Als een aanstaande moeder gespannen of bang is, vertraagt dat namelijk automatisch de bevalling. Er komt een chemische stof (adrenaline) vrij die de bevalling afremt.

De biologische zin hiervan is natuurlijk dat een moeder de kans krijgt te wachten tot een rustiger en meer ontspannen moment voor ze in zo'n kwetsbare toestand geraakt. Onder primitieve omstandigheden is dit heel zinvol. Gevaar wordt vermeden, de bevalling vindt plaats op een veiliger tijdstip. Voor de moderne vrouw is het echter helemaal geen voordeel. Het is lastig. Erger nog, het uitstel maakt haar nog nerveuzer en banger en dat vertraagt dan weer meer. Dit valt te vermijden wanneer een vrouw volkomen ontspannen is, zich veilig voelt en vertrouwen heeft in het geboorteproces. Hoe minder onrust, hoe minder pijn.

WAAR KOMEN DIE NEGATIEVE VERWACHTINGEN VANDAAN?

Het beeld dat we in de media voorgeschoteld krijgen is er meestal één dat doordrenkt is van pure ellende:'Een barende vrouw die door pijn overmeesterd het hele ziekenhuis bijeen scheldt en niet meer in verbinding staat met haar partner.' De impact van dat negatief beeld is ontzettend schadelijk en heeft een niet te onderschatten invloed op hoe jonge vrouwen de dag van vandaag toeleven naar de geboorte en de geboorte zelf beleven. Net omdat het, zoals eerder gezegd, zichzelf in stand houdt. Geen enkele aanstaande mama kan haar voordeel doen met dat negatieve beeld. Het kan haar niet behoeden voor teleurstellingen en het verhindert haar van in vertrouwen te gaan en de adrenaline buiten het verloskwartier te houden.

DE RUSTIGE SERENE GEBOORTE

Het beeld van hoe een geboorte eruit ziet als een mama zich wel veilig voelt, ontspannen in vertrouwen kan gaan en weet hoe ze met haar lichaam kan meewerken, krijgen we zelden te zien. Bevallen op eigen kracht is één van de machtigste ervaringen die een vrouw in haar leven kan hebben. Zelfs als het niet loopt zoals gehoopt kan de geboorte een prachtige ervaring zijn. Maar het is belangrijk om te weten dat een essentieel ingrediënt voor een positieve geboorte-ervaring een ontspannen mama is en dat start in de eerste plaats met haar verwachtingen rondom de geboorte. Visualisaties en affirmaties kunnen heel krachtig zijn en een aanstaande mama helpen het vertrouwen in zichzelf en het geboorteproces te vinden.

video: Monet Nicole - Denver Birth Photography

VERWACHTINGEN BIJSTELLEN

Zichzelf bevrijden van negatieve verwachtingen en gedachten rondom het geboorteproces kan een aanstaande mama het best doen door zich zoveel mogelijk te omringen met geliefden en zorgverleners die het geboorteproces mee positief met haar benaderen (= haar persoonlijk geboorteteam) en door zichzelf bewust te gaan voeden met positieve gedachten en ervaringen.

POSITIEVE GEDACHTEN SCHEPPEN MOGELIJKHEDEN EN VERTROUWEN

Ben je zwanger en heb je bezorgdheden of angsten rondom de geboorte deel ze dan ook met je geboorteteam en onderzoek samen met hen wat je nodig hebt om je veilig te voelen en welke overtuigingen nog blokkades vormen om in vertrouwen te gaan. Negatieve overtuigingen inruilen voor positieve wil niet zeggen dat je angsten hoeft te onderdrukken. Je angsten erkennen is nodig om ze te kunnen helen en los te kunnen laten. Een aanstaande mama die zich kan bevrijden van het stereotiepe beeld van een bevalling dat haar wordt opgedrongen heeft toegang tot een heel andere ervaring. Eén waarin ze verbinding heeft met haar eigen kracht en weet dat ze op haar intuïtie mag vertrouwen. Eén waarin ze in verbinding staat met haar kind en haar partner en waar ze met vreugde en trots op zal terugkijken.

AFFIRMATIES

Affirmaties zijn een krachtige manier om blokkades te doorbreken. Het zijn gedachten die je bewust gaat kiezen en met grote regelmaat tot jezelf gaat nemen. Het kunnen woorden of zinnen zijn die je als een mantra gaat opzeggen bij het krieken van de dag, maar het kan evengoed een inspirerend gedicht zijn waarmee je iedere autorit start of post-it-boodschappen op de zijkant van de badkamerspiegel. Alles start tussen onze oren. Onze overtuigingen banen de weg naar onze ervaringen. Als we niet geloven dat we ergens geraken, vertrekken we niet. Met onze gedachten kunnen we de weg vrijmaken of blokkeren en je gedachten kan je kiezen. Het loont dan ook de moeite om stil te staan bij welke geboorte-ervaring je wil hebben. Stel jezelf vragen als: 'Hoe wil ik me voelen? Hoe wil ik bevallen? Met wie wil ik me omringen? Wat betekent een mooie geboorte-ervaring voor me?'

video: Monet Nicole - Denver Birth Photography

Wil je ontspannen zijn? Wil je vol vertrouwen kunnen bevallen? Wil je in jezelf geloven? Dan kan je dat gevoel bekrachtigen door (herhaaldelijk) positief te affirmeren in de tegenwoordige tijd. Het is een liefdevolle manier om ervoor jezelf te zijn. Een mentale training die de deur opent naar jouw oerkracht.

Enkele van mijn favoriete affirmaties tijdens de zwangerschap en de arbeid waren:

Ik hou van mijn zwangere lichaam.

Mijn lichaam weet perfect wat het nodig heeft.

Mijn baby en ik zijn een perfect team

Ik luister naar de signalen van mijn lichaam.

Ik ben een liefdevolle moeder.

Ik ben klaar om mijn baby te verwelkomen.

Ik wacht geduldig de geboortedag af.

Mijn geboorteteam zit met mij op dezelfde golflengte

Ik voel mij rustig en kalm

Ik ben volmaakt geschapen om mijn baby te krijgen, mijn lichaam weet wat er moet gebeuren

bronnen:

  • Boek 'Baby's' van Desmond Morris

  • Boek 'zwangerschapsyoga,ultiem ontspannen met yoga voor, tijdens en na de bevalling' van Tara Lee

meer lezen:

GELUKKIG KENT DE VROEDVROUW MIJN SUPERKRACHTEN

MOOI BEVALLINGEN PLATFORM

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon