TIPS VOOR EEN INSPIRERENDE GEBOORTELIJST MET ALLEEN HET ALLERBESTE VOOR JE KINDJE

Kleine voetjes met een grote ecologische afdruk. Consuminderen en uitbreiding van het gezin het lijkt niet echt verenigbaar. Maar toch, wie echt wil kan de impact op het milieu zeker beperken én dit zonder zichzelf en het gezin tekort te doen. Wil jij je kind(eren) een gezonde en leefbare planeet/toekomst geven, dan kan je die wens op verschillende manieren al deel laten uitmaken van de geboortelijst. Je leest het al, naast praktische tips voor het samenstellen van een kraamuitzet zal je hier ook veel nuttige tips terugvinden om alles op een duurzame(re) manier te vergaren.

EEN BETER MENS WORDEN DOOR HET OUDERSCHAP?

Ergens weten we het allemaal wel: 'Goedkope spullen komen ons uiteindelijk duur te staan!'

De oplossing: 'Minder, maar bewuster en beter consumeren'

Ik denk niet dat ik de enige ben voor wie het ouderschap dat extra duwtje betekende om hier ook effectief naar te gaan handelen. Want van zodra je verantwoordelijk wordt voor zo'n gloednieuw mensje krijg je het leven door een heel andere bril te zien. Eén die het, althans voor mij, veel moeilijker maakt om blind te blijven voor de langetermijngevolgen van productieprocessen of informatie te negeren over de aanwezigheid van hormoonverstoorders en allerlei andere schadelijke stoffen in alles wat we consumeren. Als moeder heb ik het gevoel dat ik het me niet kan permitteren om de hoop op een betere wereld te laten varen. Dat heeft mij daadkrachtiger en ontvankelijker gemaakt om o.a. te gaan kiezen voor:

 • gezonde en ecologische verzorgingsproducten

 • tweedehands meubilair, speelgoed en kledij

 • ecologisch en duurzaam speelgoed

 • eerlijke en duurzame kledij

 • wasbare luiers

 • borstvoeding

1.GOED VOORBEREIDEN

WAT WEET JE AL VAN BABY'S?

Ben je nog geen ervaringsdeskundige? Dan is het aan te raden om ,voor je begint met het opstellen van de geboortelijst, je toch een beetje bij te scholen en inzicht te krijgen in hoe een baby zich ontwikkelt en wat zijn noden zijn. Het boek bij uitstek hiervoor vind ik: 'BABY'S van DESMOND MORRIS. Omdat het niet alleen helder en inzichtelijk geschreven is, maar ook leest als een trein!

Samenvatting

Dit fantastisch boek brengt verbazingwekkende feiten in beeld. Ouders zullen ontdekken wat hun pasgeboren baby voelt, ziet, hoort en beseft. Hoe je baby communiceert via huilen, brabbelen en lichaamstaal. Populaire wetenschap voor alle jonge vaders en moeders met baby's tot 2 jaar.

Waar o.a.te vinden?

BIB DENDERMONDE

BIB WAASMUNSTER

BIB SINT NIKLAAS *

BIB AALST

BIB ZELE *

BIB LOKEREN *

STANDAARD BOEKHANDEL

BOL.COM

*In deze BIB vind je het nieuwe boek van Desmond Morris:

'Baby, het grote wonder van de eerste twee jaar'

WAT PAST BIJ JULLIE GEZIN?

Ga vooral zelf op ontdekking. Advies inwinnen bij vrienden en familie kan leuk en inspirerend zijn, maar ieder kind en ieder gezin is uniek. Wat voor de één werkt, werkt daarom ook niet altijd automatisch voor de ander.

Al doende leert men en eens de baby er is zullen heel veel dingen zichzelf nog uitwijzen. Daarom is het soms interessanter om het kopen van bepaalde spullen uit te stellen tot de kleine uk er is. Bijvoorbeeld de keuze voor een draagdoek of draagzak. Het kan ook zijn dat jullie tijdens het doen van de research gewonnen raken voor het samen-slapen en daarbij graag gebruik zouden maken van een *Co-sleeper, maar helemaal nog niet kunnen inschatten hoe lang jullie deze gaan nodig hebben. Dan kan huren een interessante optie zijn. In Hamme kan je hiervoor alvast terecht bij BabyBlij.

* een aanleunbedje dat je kan bevestigen aan je eigen bed

WAT HAAL JE ZELF AL IN HUIS?

Dat is heel persoonlijk. Veel heb je niet nodig en al zeker niet als je borstvoeding geeft, een paar luiers, billendoekjes en de eerste kledingstukken kunnen voor sommigen al genoeg zijn. Maar waar je ook rekening mee kan houden is dat de meeste mensen het fijner vinden om iets moois kado te geven dan iets praktisch. Borstcompressen en een starterskit om te kolven zijn daarom zaken die je misschien liever zelf al in huis haalt.

2.GEBOORTELIJST SAMENSTELLEN

LIJSTJE MAKEN

Wees je ervan bewust dat het samenstellen van een geboortelijst, in combinatie met de liefde voor je ongeboren kind en de nestdrang, je moederhart heel hebberig kan maken. Met andere woorden dat je ontzettend vatbaar kan worden voor miskopen. Een goede voorbereiding en starten met een minimale geboortelijst kunnen je hiervoor behoeden.

Online zijn er veel voorbeeldlijstjes te vinden, maar de ervaring leert dat veel aangeschafte zaken op deze lijsten uiteindelijk niet gebruikt worden. Jannie Engels, Art-director bij KIIND magazine nam daarom de tijd om een heldere handleiding neer te pennen, waarin ze ouders aanmoedigt alleen het hoognodige te kopen: KRAAMLIJST: DE MINIMALE UITZET VOOR JE BABY​

WELKE PRODUCTEN EN MERKEN KIES JE?

Nu je weet wat je baby nodig heeft kun je gaan nadenken over waar je deze zaken gaat kopen en welk merken je zal kiezen. Vragen die iedere consument zich eigenlijk altijd zou moeten stellen zijn:

 1. Is het product vrij van hormoonverstoorders en andere schadelijke stoffen?

 2. Waar is het gemaakt en onder welke omstandigheden? (denk o.a. aan ongezonde erbarmelijke werkomstandigheden, kinderarbeid,..)

 3. Wat is de impact van het productieproces op het milieu?

 4. Waarom moet het nieuw gekocht worden?

Dus koop minder, maar beter door te weten wat je koopt en waarom je het koopt.

trailer van de Netflix documentaire 'The True Cost'

OOK HANDIG: DE 'MY FAIR BABY-PLANNER'

De My Fair Baby-planner is een papieren poster, die toekomstige en kersverse ouders helpt om eerlijke en duurzame keuzes te maken voor hun baby. Hij geeft duurzame tips over duurzame geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor de kleine spruit. Je kan hem hier downloaden.

DE REKENING MAKEN

We doen onze kinderen, onszelf en onze planeet tekort door resoluut te kiezen voor het goedkoopste. Echter om over te gaan tot actie is de grote MAAR, voor de meeste mensen, meestal dat duurzame producten over het algemeen een stuk duurder in aankoop zijn en dat dus niet iedereen ze zich kan permitteren.

Klopt die redenering wel altijd?

Want vaak is het een investering die zich sneller terugbetaalt dan je denkt.

Zo is de levensduur meestal veel langer waardoor je er niet alleen meer geniet van hebt, maar je het nadien ook makkelijker kan doorverkopen of doorgeven. Speelgoed van Plan Toys bijvoorbeeld is zo degelijk gemaakt dat het verschillende generaties aankan en daardoor zeer gewild is op de tweedehandsmarkt.

Waarom zou je alles nieuw kopen?

Een minimale uitzet met duurzame merken kan bestaan uit deels nieuwe, deels tweedehands en deels gehuurde spullen. Een duurzaam en ecologisch verantwoorde baby-uitzet toch low-budget houden is de dag van vandaag een pak toegankelijker dankzij de vele nieuwe duurzame initiatieven en projecten die momenteel als paddestoelen uit de grond aan het rijzen zijn. Hieronder alvast enkele toegelicht.

3.KIEZEN WAAR DE GEBOORTELIJST GELEGD ZAL WORDEN

HIPPE TWEEDEHANDSGEBOORTELIJST

MIC MAC MINISCULE

Wil je je kindje het allerbeste geven? Dat is een groene planeet! Doe je dit bovendien graag op een voordelige manier, zonder teveel moeite? Dan kan dat! Mic Mac Minuscule neemt de lastige kanten van het samenstellen van een geboortelijst op een snelle, efficiënte en voordelige manier van je over. En voor de liefhebbers kan er hier en daar gezorgd worden voor een gepimpt stuk om origineel uit de hoek te komen, voor ieder wat wils dus.

BABYBLIJ

Bij BabyBlij in Hamme kan je niet alleen terecht voor het samenstellen van een tweedehandsgeboortelijst, je kan er ook de eetstoel, schommelrelax, co-sleeper of het wiegje dat je maar drie maand nodig hebt huren.

TWEEDEHANDS KLASSIEKERS EN MEER:

 • rommelmarkten

 • tweedehandsbeurzen van de gezinsbond

 • tweedehands-facebookgroepen

 • zoekertjessites

KEN JIJ NOG ANDERE LEUKE ALTERNATIEVEN?

Laat het ons zeker weten en stuur een mailtje naar Gloednieuwe Mama

BIBLIOTHEKEN

HAPPY KIDDO ​- KLEDINGBIB VOOR KINDEREN VAN 0 TOT 3 JAAR

Happy Kiddo is een uniek kledingabonnement voor boefjes van 0 tot 3 jaar die veel te snel uit hun kleren groeien. Voor een vast maandelijks bedrag kiezen ouders een vast aantal kledingstukken uit een aanbod van kwalitatieve en duurzame merken. Elk begin van de maand kunnen ze de outfits inruilen voor andere.

BUIK TEGEN BUIK - DRAAGBIB

Sinds kort is er een bakstenen draagwinkel en draagbib in het Waasland! Je kan ruim 40 draagmerken en meer dan 90 verschillende draagsystemen proberen, huren en indien gewenst kopen.

BINNENKORT EEN BABYTHEEK IN BRUSSEL?

De Babytheek geeft Brusselse spruitjes met een beetje geluk binnenkort een duurzame start. Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Of je nu klein woont, slechts enkele keren per jaar je nichtje op bezoek hebt, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen,… De Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal. Wil je de Babytheek mee mogelijk maken : steun de Growfundingactie.

EEN GEBOORTELIJST SAMENSTELLEN MET PRODUCTEN VAN VERSCHILLENDE WINKELS EN WEBSHOPS

LIJSTJESTIJD

Bij de geboorte van hun eerste twee kindjes kozen Tine en Tom uit Sint Niklaas, zoals de meeste onder ons, voor een klassieke geboortelijst. Maar met het bestaan van zóveel toffe winkels en webshops voelden ze zich telkens weer beperkt in hun mogelijkheden. Tijdens de zwangerschap van hun derde kindje kwamen ze op het fantastische idee om een website te ontwikkelen waar ouders een geboortelijst kunnen samenstellen met producten van verschillende winkels en webshops. We probeerden het uit en stelden een geboortelijst samen volgens de minimale kraamchecklist van Jannie Engels . Hierbij werd er zoveel mogelijk gekozen voor Belgische producten en natuurlijke producten uit lokale winkels en webshops. Ook een abonnement op de Happy Kiddo kledingbib kon gemakkelijk toegevoegd worden. Samengevat: via Lijstjestijd leid je je vrienden en familie makkelijk naar verschillende webshops. Het is echter geen winkel. Hou er dus rekening mee dat er geen dingen gereserveerd kunnen worden.

DUURZAME (WEB)WINKELS

Op ecoplan.be worden duurzame verkopers, diensten en webwinkels uit je buurt in enkele muisklikken op je scherm weergegeven. Voor het samenstellen van onze lijst op Lijstjestijd werd alvast gekozen voor volgende winkels:

4.WAT ALS JE ALLES AL HEBT?

GEBOORTELIJST VOOR HET GOEDE DOEL

Je kan behalve een rekening openen, ook kiezen voor een goed doel. Selah Sue geeft het voorbeeld. Laat je vooral inspireren zou ik zeggen.

Selah Sue: Klimaatzaak kan een belangrijke rol spelen voor de toekomst van mijn kindje.

Meer lezen:

www.bewustverbruiken.be

Waarom een natuurlijk kraampakket?

http://oermoedersvannu.nl/artikel/minimalistische-natuurlijke-uitzetlijst/

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black Pinterest Icon
 • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

 • White Facebook Icon