OP BERENJACHT TIJDENS HET BOEKSTARTFEEST - KUNST OP MAAT VAN DE ALLERKLEINSTEN

Zondag 19 november werden de allerkleinsten en hun ouders in de bibliotheek van Dendermonde getrakteerd op een uitgebreid ontbijt en een speelse ontdekkingstocht doorheen verschillende kunstvormen als literatuur, muziek en theater. Het enige wat ze moesten doen was hun inschrijven. Ik trok er enthousiast met mijn gezin heen en liet er de zondagochtend over me heen komen. Heerlijk was het!

Het creatieve brein van ons zoontje kon er (samen met dat van nog100 andere speelvogels) genieten van boek op schoot-sessies met KlinkKlank, muzikale prikkels onder begeleiding van muziektherapeute Soetkin Cantraine en de prachtige theatervoorstelling "Wij gaan op berenjacht" gebracht door île Sagit.

ZO GING HET ER AAN TOE BIJ DE BOEK OP SCHOOT SESSIES

Een overvloed aan kinderboekjes en vrolijk gekleurde kussens in een lage tent vormden een knusse setting voor de boek op schoot-sessies. Ik zag er ouders met hun kinderen gebukt binnensluipen en gewillig in kleermakerszit plaats nemen. In deze tent gaven de kinderen de maat aan. Sommige kleintjes werden direct aangetrokken door de verhaaltjesverteller, anderen vonden het heerlijk om op schoot bij hun mama of papa zelf door de boekjes te bladeren en nog anderen, zoals onze zoon, vonden vooral de kussen geweldig. Tussen al dat leesplezier begroef hij zich helemaal onder de felle kleurtjes tot enkel zijn gezichtje nog te zien was en kirde het daarbij uit van plezier.

EEN TENT MET MUZIKALE PRIKKELS

Muziek instrumenten als: sambaballen, een tamboerijn en een bellenkrans hingen aan touwtjes naar beneden te bengelen tot net op de hoogte van de grijpgrage handjes van onze kleintjes. Het zal u dan ook niet verwonderen dat de meeste kinderen zich direct uitgenodigd voelde om op ontdekking te gaan. Ook op de grond stonden instrumenten waar ze zich mochten op uitleven. Onze zoon vergreep zich o.a. aan een xylofoon en een ukulele gitaar.

THEATERVOORSTELLING: "WIJ GAAN OP BERENJACHT"

Martje Sermeus en Sarissa Rombouts zijn op zoek naar een beer en wij mogen met hen mee op pad. Doorheen heel deze tocht nodigen ze jong en oud uit om mee te zingen en te bewegen. Het is een spannend avontuur dat we samen met onze kinderen heel levendig beleven. Mede door de mooie stemmen van Martje en Sarissa die ons al zingend weer even in sprookjes doen geloven. Met eenvoudige attributen en klanken slagen ze er moeiteloos in om de sfeer van een donker bos op te roepen, ons doorheen een stromende rivier te loodsen en een heuse sneeuwbui tot leven te toveren. Wat een bijzondere afsluiter van deze heerlijke ochtend met het gezin.

En onze kleintjes? Die droomden er nog lang en gelukkig over...tijdens de middagdut

Op zoek naar nog leuke activiteiten met kleine kinderen:

AGENDA DENDER- EN DURMESTREEK

Meer lezen:

Boekstart’ is een project van Iedereenleest.be. Met als doel ouders en hun kleine kinderen het plezier van samen boeken te lezen al vanaf 6 maand te laten ontdekken. Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Interessante video's over hoe kunst kinderen stimuleert om hun creatieve capaciteiten te ontwikkelen:

Ontwikkeling van het creatieve brein is o.a. belangrijk om grensoverschrijdend te kunnen leren denken. Mark Mieras legt in het rechtse filmpje uit waarom kunsteducatie broodnodig is voor het kinderbrein. Enthousiasme is volgens hem de motor achter ontwikkeling van goede hersenen. Daarom is het belangrijk dat kinderen in contact komen met inspirerende toneelstukken en mooie concerten.

Professor Erik Scherder laat in deze film zien dat kijken naar kunst de hersenen van kinderen in beweging zet.

Zin om voor te lezen? Laat je inspireren? In dit filmpje krijg je nuttige tips om voor te lezen aan baby's in de eerste maanden.Meer voorleestips: voorlezen.be

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon