GELUKKIG KENT DE VROEDVROUW MIJN SUPERKRACHTEN

Tijdens het laatste trimester van mijn zwangerschap voelde ik me als een ware atleet die zich moest voorbereiden op ‘le moment suprême’. Want zoals een topatleet zich fysiek en mentaal al op voorhand begint voor te bereiden deed ik dat als zwangere vrouw eigenlijk ook. Uiteraard is de prestatie niet helemaal te vergelijken, maar net als een atleet leefde ook ik toe naar een moment waarin ik mezelf zou overstijgen. En de coach aan de zijlijn? Dat was de vroedvrouw.

Het was een vriend, die net zelf vader was geworden en nog steeds onder de indruk was van de prachtige geboorte van zijn dochtertje, die me had aangeraden om op zoek te gaan naar een eigen vroedvrouw. Het was mijn kinesist Delphine Van Damme die me in het laatste trimester van mijn zwangerschap in contact had gebracht met de vroedvrouwenpraktijk Vita Nova. Er is een gezegde dat zegt: 'kennis is macht maar kennis delen is kracht' En dat is wat ik ook ervaren heb tijdens mijn zwangerschap. Dankzij de vele mensen die hun mooie ervaringen met mij wilde delen vond ik de informatie en de emotionele ondersteuning die ik nodig had. Daarom tracht ik nu op mijn beurt de fakkel door te geven door ook mijn ervaring te delen.

SURFEN OP DE WEËEN

Aan een marathon zouden de meeste mensen nooit onvoorbereid deelnemen.Waarom zouden we dat dan wel doen bij het ouderschap en het baren van een kind? Voor mij voelde het alleszins niet goed om onvoorbereid en blind toe te leven naar zo een belangrijk en uniek moment in een mensenleven. Ik wilde me goed voorbereiden en daarom liet ik me tijdens mijn zwangerschap naast mijn vaste afspraken bij de gynaecoloog ook extra ondersteunen door een onafhankelijke vroedvrouwenpraktijk. Met de Vita Nova vroedvrouwen klikte het vrijwel meteen en dat was voor mij heel belangrijk. Ik wilde een vroedvrouw vinden waar ik me goed bij voelde, veilig bij voelde en die mijn belangen zou kunnen verdedigen op een moment dat ik dat misschien zelf niet zou kunnen. Het is de vroedvrouw die je op dat meest kwetsbare en magische moment in je leven diep in de ogen zal kijken om je over de golven heen te begeleiden op het moment dat je in je weëen lijkt te verdrinken. Hoe beter ze jou kent, hoe beter ze zich op jou kan afstellen en hoe meer ze voor je kan betekenen.

Foto Pinterest - Samen surfen op de weeën daar is vertrouwen voor nodig.

MIJN VROEDVROUW, MIJN VEILIGE HAVEN

Ik heb tijdens mijn zwangerschap ontzettend genoten van de afspraken bij onze vroedvrouwen. In een heel warme, bijna huiselijke sfeer werd ik iedere keer heel persoonlijk ontvangen met een kopje thee, waarbij er eerst geluisterd werd naar wat mij op dat moment bezig hield in de zwangerschap alvorens ik fysiek onderzocht werd. De vertrouwensband die zo ontstond heeft zowel voor, tijdens als na de geboorte heel veel voor me betekend.

STEUN EN INFORMATIE OP MAAT

Tijdens de zwangerschap vormden de Vita Nova vroedvrouwen, ik en mijn partner Filip een heel hecht team. Niet alleen ik kon met mijn immense informatiehonger bij hen terecht, ook Filip stak heel veel op tijdens onze boeiende gesprekken en dat gaf me vertrouwen. Ik vond het fijn dat de vroedvrouwen zoveel waarde schonken aan de rol van mijn partner en heb mij daardoor ook door hem immens ondersteund gevoeld .

LICHAAMSBEWUSTZIJN

Door de workshop arbeid en bevalling bij Vita Nova te volgen leerden we o.a. het nut van baringspijn, wat de verschillende fases zijn van de bevalling, welke invloed je houding heeft tijdens de arbeid en de bevalling en konden we vooraf ook verschillende methoden inoefenen om de weeën op te vangen. Het hielp me om mijn lichaam beter te leren kennen en ergens gaf het me ook een gevoel van controle: ‘Ik kan dit! Mijn lichaam weet wat het moet doen, mijn baby weet wat hij moet doen en nu weet ook ik wat ik moet en kan doen. ’

HET NUT VAN INFORMATIE EN EEN VEILIGE OMGEVING

  1. Door de oorsprong van de pijn te kennen kon ik tijdens de arbeid beter met de pijn omgaan. Meer nog ik heb ervan kunnen genieten! Doordat ik de pijn kon plaatsen, kon ik mij er volledig aan overgeven en belandde ik in een soort van trance waarin ik de weeën al dansend ben beginnen opvangen. Een prachtige ervaring met jawel, aan mijn zijde mijn partner samen met de vertrouwde vroedvrouw.

  2. Toen ik de weeën niet langer al dansend kon opvangen hielp de vroedvrouw mijn partner de juiste drukpunten op mijn rug vinden. Om mijn pijn hiermee te kunnen verlichten moest hij tijdens de weeën behoorlijk stevig tegendruk kunnen geven om dit te kunnen volhouden ontstond er spontaan een soort van shiftensysteem waarbij Filip en de vroedvrouw elkaar beurtelings gingen aflossen. Ik was absoluut niet de enige in arbeid, dit was stevig werk voor het hele team.

  3. Ik vond het fijn en geruststellend om me tijdens de arbeid en de bevalling te kunnen laten omringen door vertrouwenspersonen. Hoe hevig de weeën ook op mij inbeukte ik voelde me veilig en ondersteund door iedereen die aanwezig was.

Foto Sara Parson photography

GEDEELDE VREUGDE

Na de geboorte heb ik er ontzettend van genoten om ook die eerste periode van de kraamtijd met dezelfde vroedvrouwen te kunnen delen en te kunnen wederkeren naar diezelfde veilige haven. Alleen deze keer met vragen over de baby, de borstvoeding en het co-slapen.

VERTROUWEN IN HET GEBOORTEPROCES

In een wereld waarin we vervreemd zijn geraakt van onze natuur en ons lichaam kan een vroedvrouw ons terug in contact brengen met onze eigen kracht. Dat doet ze o.a. door te luisteren, te informeren, te begeleiden, aan te moedigen, te helpen formuleren wat de wensen en bezorgdheden zijn van de aanstaande ouders en mee te waken over hun grenzen.

Wil je meer lezen over wat de vroedvrouw voor jou kan betekenen, neem dan zeker ook een kijkje op de website van www.vroedvrouwen.be:

http://www.vroedvrouwen.be/nl/ouders/wat_kan_de_vroedvrouw_voor_jou_betekenen

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon