ELLEN - GEBETEN DOOR DE DRAAGDOEKEN MICROBE

Tijdens haar eerste zwangerschap 11 jaar geleden liet ze zich op een babybeurs in Brussel verleiden door de rekbaren draagdoeken van Babylonia. Ondertussen is ze mama van 3 kapoentjes, heeft ze zich ontpopt tot draagconsulent en verdeelt ze zelf draagdoeken (o.a van Babylonia en Keppeke) vanuit haar webshop www.debabykangoeroe.be. Ellen Sergeant uit Berlare heeft menig moederhart besmet met haar 'draagdoeken-microbe' en vindt het heerlijk om haar vreugde en ervaringen met andere mama's en papa's te delen. Een

open gesprek met haar:

Hoe was jou eerste ervaring?

Mijn eerste doek was een rekbare doek van Babylonia. Ik kende toen nog niemand die zijn kindje droeg en in de afwezigheid van Youtube-instructiefilmpjes zat er ook niet veel anders op dan mij doorheen de handleiding te worstelen. Omdat ik niets kon "afkijken" heb ik alles al doende zelf moeten ontdekken. Mijn eerste kindje, mijn zoontje Merijn was dan ook een beetje een proefkonijn. Hem heb ik altijd gedragen in de wieghouding, een houding die ondertussen wordt afgeraden omwille van het belemmeren van de ademhaling en de onjuiste positie van je kindje in de doek. Maar ik zag dat hij er baat bij had. Merijn was heel gevoelig voor prikkels en ik zag dat hij rust vond in de doek. Ik heb hem niet zo veel gedragen en ook niet zo lang maar die eerste ervaring heeft me wel geleerd dat een draagdoek een absolute must have is voor mama's met baby's.

foto's Babylonia draagdoeken

Wanneer is bij jou de microbe echt overgeslagen?

Net voor mijn tweede zwangerschap door het bijwonen van een workshop over dragen. De workshop werd gegeven door een draagconsulente, een beroep waar ik voordien nog nooit van had gehoord. Ze gaf heel veel uitleg, ik wist zelfs niet dat er zoveel over verteld kon worden, en ze had een heel scala aan prachtige doeken en dragers mee! Mijn wereld ging open. Hier wou ik mij meer in verdiepen en als er een tweede kindje zou komen wilde ik beter dan de eerste keer voorbereid zijn. Ondertussen was ik me ook professioneel al aan het heroriënteren. Toen ik uiteindelijk zwanger werd van mijn dochtertje Fenne besloot ik bij diezelfde vrouw een draagconsult voor de rekbare doek te gaan volgen. (omdat ik ondertussen had ontdekt dat ik nog niet juist knooptechniek onder de knie had.) Nadien keerde ik nog eens terug omdat ik mijn dochtertje ook in een geweven doek wilde gaan dragen en nog een keer omdat ik het rugdragen wilde ontdekken. Ik had de smaak helemaal te pakken! Pas in 2014 ben ik mij ook professioneel gaan toeleggen op het dragen en ben ik aan het instituut voor hechting in Nederland een opleiding tot draagconsulent gaan volgen.

foto's Keppeke draagdoeken

Waarom zou iemand eigenlijk meerdere draagdoeken aanschaffen?

Goh ja er zijn zoveel mooie prints en kleuren. De ene dag wil je iets neutraals aantrekken, de andere dag mag het wat opvallender. Voor mij is de draagdoek een onderdeel van mijn garderobe geworden. Het is accesoir dat ik meer dan alle andere draag.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vele blends en materialen. De ene doek is meer geschikt voor baby's, de andere voor peuters en kleuters. Een luchtig geweven doek is ideaal voor de zomerse dagen, een elastische doek is warmer en daardoor beter geschikt voor de koude dagen. Je kan experimenteren met de knopen. Een korte doek voor als het snel moet gaan, een langere doek voor als je echt een stevige rugknoop wil gaan maken.En misschien wil je er nog een drager bij omdat die nog sneller aan is? Afwisseling maakt het dragen gewoon nog leuker.

Heb je indruk dat steeds meer mensen babydragen?

Ik heb de indruk dat het wel wat regio gebonden is. Hoe meer je naar de grootsteden toe gaat, hoe meer er wordt gedragen. Hier in de Dender en Durme streek hinken we nog wat achterop, al merk ik dat ook hier steeds meer en meer mensen de weg naar de webshop van De Babykangoeroe beginnen vinden.


Waarom is het volgen van workshop belangrijk?

Je leert er waarom dragen belangrijk is en vooral je kan er de verschillende doeken en dragers voelen en passen. Een doek of drager op het zicht kopen is geen goed idee. Ze hebben allemaal een andere pasvorm en wat voor de ene fijn zit, zit voor de andere dan weer totaal niet goed. Ook om de juiste kooptechniek onder de knie te krijgen volg je beter een consult of een workshop. Er zijn ontzettend veel instructiefilmpjes te vinden op het internet, maar daar leer je niet de details waar je op moet letten. En die zijn net belangrijk. Ik zie ook steeds vaker mensen bij mij komen die met behulp van zo een filmpjel hebben leren knopen en zich bijna hadden laten ontmoedigen omdat het toch niet zo goed lukt.


Wat zijn volgens jou de voordelen van het dragen voor je kindje?

Zowel praktisch als emotioneel zijn er heel veel voordelen aan verbonden. We zouden het haast vergeten, maar dragen zit in onze natuur. Ook al treedt het babydragen nu terug meer naar de voorgrond het is zeker geen modeverschijnsel van de afgelopen jaren. Kleine kinderen hebben van nature een grote huidhonger en daardoor ook veel nood aan geknuffeld te worden. Dicht bij mama of papa, een betere plaats is er niet. Daar groeien ze beter en ook voor de ontwikkeling van de hersenen, de motoriek en de spraak is het alleen maar goed. Het bevordert eveneens de hechting tussen ouder en kind, iets wat ze in hun verdere leven meenemen in het opbouwen van relaties. Kindjes in een draagdoek huilen ook veel minder. Krijgt het honger dan kan mama meestal al aan de kleine signalen zien dat het etenstijd is en hoeft het kindje niet te gaan huilen. (Huilen is de allerlaatste reactie en het genereert heel veel

stress in het lichaam) Een misverstand dat ik nog alle dagen uit de wereld probeer te helpen. Verwennen kan absoluut niet met een draagdoek! In tegendeel, kindjes die veel worden gedragen of veel de kans krijgen om dicht bij mama of papa te zijn, worden later veel zelfstandiger.

Wat zijn de grootste voordelen voor de mama?

Je hebt je handen vrij, je spieren raken sneller weer in vorm en je leert de kleine signalen van je kindje kennen, je leert elkaar als het ware "lezen". Ook voor de vader en/of andere gezinsleden is het een fijne manier om een band met het kindje op te bouwen.

MAMA MET EEN MISSIE

Ellen Sergeant studeerde orthopedagogie en werkte een tijd lang als opvoedster in de bijzondere jeugdzorg en bij volwassenen met een verstandelijke handicap. Ze heeft een zwak voor baby's en jonge mama's en vindt dat iedereen een goede start verdient in het leven. Via haar workshops kunnen jonge ouders niet alleen de wereld van het babydragen ontdekken, ze kunnen er ook op een leuke en spontane manier via babygebaren, nog voor de eerste woordjes, met hun kindje leren communiceren. Hechting en duurzaamheid zijn de rode draad in haar missie. In haar webshop De Babykangoeroe biedt ze dan ook enkel natuurlijke en ecologische producten aan die niet alleen lief zijn voor het huidje van je kleintje, maar ook voor het milieu. Ondertussen breidt ook haar aanbod aan draagdoeken en andere dragers nog steeds uit.MAMA VIBES

Ook op de Mama Vibes inspiratiedag op 17 september zal Ellen erbij zijn. Tijdens haar workshop en infosessie over het babydragen krijgen de mama's de kans om kennis te maken met verschillende soorten draagdoeken en dragers.

Facebook: https://www.facebook.com/debabykangoeroe/?fref=ts

Website: http://debabykangoeroe.be

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
FEATURED POSTS
ARCHIVE

© 2017 by Gloednieuwe Mama

Proudly created by Annelies Belderbos & Jolien Steuperaert Graphic Design

  • White Facebook Icon